QSL-urile mele

Aici sunt scanate numai QSL-urile tipărite (196 entități DXCC). Au fost alese cele reprezentative pentru fiecare entitate (țară), fiindcă la ora actuală, fără să exagerez, ca mulți alți radioamatori am mii de astfel de QSL din toate colțurile lumii, știute și neștiute.

Pentru cine nu știe, un QSL confirmă din punct de vedere legal o legatura dintre doi operatori, indiferent de amplasamentul acestora. Acesta îmbracă fie forma tiparită, personalizată, de mărimea aproximativă a unei carți postale, fie sub forma electronică. QSL-urile conțin datele de identificare ale operatorilor, data, ora, modul de lucru, frecvența de lucru în care s-a realizat legătura prin radio. Opțional pot fi și alte informații referitoare la echipament, antena și puterea folosită.

De circa 20 de ani s-a introdus sistemul electronic de confirmare, mult mai rapid și mai sigur. La acest moment sunt două mari servere care administrează forma electronică a QSL-ului, eQSL și LoTW, recunoscute pe plan internațional și care prin algoritmul acestora se elimina orice fraudă. Principalul lucru este că sunt gratuite, administrarea acestora fiind sprijinită doar prin donații, având în vedere administrarea unei baze de date imense. La acest moment eQSL are în baza de date 997 milioane de legaturi iar LoTW are 710 milioane de legaturi. Nu trebuie uitat ca în lume sunt peste 3 milioane de radioamatori și chiar dacă nu toți folosesc acest sistem electronic, cine îl foloseste are mii de legaturi introduse. De exemplu eu la acest moment am introduse pe LoTW 26 mii de legaturi  (QSO). Acestea se încarcă pe site aproape automat cu o intervenție minimă din partea operatorului, direct din LOG (log-ul este o aplicație pe calculator care înregistrează toate datele unei legaturi).

Pentru a nu se naște confuzii, legăturile nu se realizează pe Internet, ca pe site-urile de socializare !!! Ar fi si absurd ! Legătura se realizează prin radio, în fonie, telegrafie sau moduri de lucru digitale… Bineințeles că există o evidență strictă a legăturilor, de altfel obligatorie prin Regulamentul de radiocomunicații pentru serviciul de amator din România și a regulamentelor internaționale în vigoare, mai ales că nu face nimeni ce vrea fiind o activitate strict reglementată de guvernul fiecărei țări, licența de radioamator obtținându-se în urma unui examen destul de serios !

În prezent am confirmate peste 234 țări (entitati radio).  O entitate radio, numita generic “țară” poate fi, pe lângă ceea ce stim noi, în sensul geografic-administrativ și o insula nelocuită sau greu accesibilă. Acestea sunt confirmate atât în modul clasic (QSL tipărit) căt și electornic !

QSL-urile sunt postate în ordinea alfabetică DXCC și acolo unde a fost cazul au fost scanate față/verso. Bineințeles că vorbim doar despre QSL-urile tipărite pe hârtie/carton.

Dacă vreți să vedeți imaginea mărită, pentru a vedea anumite detalii, dați click pe ea !!! Întrucât sunt foarte multe imagini, în funcție de conexiunea Dvs la Internet, acestea se pot încărca mai greu.


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.