FT8
Ca mulți alții și eu am fost atins de acest microb numit FT8 !
Este un mod de lucru digital apărut de puțin timp… Nu are sens să detaliez fiindcă subiectul a fost și probabil va mai fi discutat mult timp. Un articol în limba română poate fi citit pe radioamator.ro AICI !
Este bine să vedeți înainte și câteva clipuri pe youtube pentru a vă face o impresie despre acest sistem. O selecție de clipuri o puteți accesa AICI !
Pentru început, va trebui să descărcați programul WSJT-X, care suportă mai multe protocoale printre care și acest FT8. După instalare va trebui să sincronizați ceasul computerului, așa cum este descris în acest PDF, unde veți găsi și alte setări utile.
Interfața cu transceiverul se face pe audio și atunci când este posibil și CAT.
Ieșirea audio din transceiver se va duce la intrarea de microfon a calculatorului și ieșirea audio (jack-ul de căști) de la calculator se va lega la intrarea de microfon a transceiverului. Majoritatea transceiverelor au intrări separate pentru semnalele audio pentru lucru în moduri digitale, așa că în cazul în care acestea există le veți folosi pe acestea !
Se vor folosi cabluri ecranate (audio) și de asemenea este recomandat să se folosească și niște ferite pe ele pentru a elimina eventuala radiofrecvență care ar putea fi captată pe acele cabluri. Este recomandat să se folosească niște transformatoare 1:1, pentru separația galvanică între calculator și transceiver. Dacă nu vreți să vă mai obosiți și cu un circuit pentru acționarea PTT-ului, puteți să folosiți VOX-ul care va trece automat transceiverul pe emisie atunci când va detecta un semnal audio pe intrarea de microfon.
Principalul avantaj al acestui mod de lucru digital este că în condițiile actuale de propagare, când nu se aude mare lucru prin benzile de unde scurte, veți fi surprinși în mod plăcut când veți auzi semnalele de FT8 și care vor fi decodate cu succes de calculator, putând realiza legături intercontinentale fără a folosi puteri de emisie ridicate.
Odată realizate legăturile, în cazul în care vreți mai mult decât a fi logate și confirmate prin eQsl.cc sau LoTW, vă puteți gândi la diplome !
Pentru început trebuie să deveniți membru în FT8 DIGITAL MODE CLUB. Înscrierea este simplă și gratuită !
Atenție ! Trebuie să dați o adresă de e-mail validă, deoarece pe acea adresă veți primi diplomele.
Pe site-ul lor veți vedea și o pagină cu diplomele pe care le puteți obține, acestea fiind în continuă creștere.
În partea de jos a paginii cu diplomele veți vedea și modalitatea de a aplica pentru acestea. Pentru început va trebui să descărcați o aplicație Ultimate AAC care verifică legăturile și automat vă afișează o statistică a legăturilor și pentru ce diplomă puteți aplica. Nu va trebui să vă înregistrați ! În site, în dreapta sus, veți găsi un buton pe care va trebui să dați click pentru a descărca aplicația. Veți avea de ales pentru ce sistem de operare doriți programul (Windows – MacOs – Linux).
După instalare, alegeți FT8 DMC și apoi aveți posibilitatea să încărcați fie fișierul adif cu legăturile FT8, fie să indicați calea către baza de date cu QSO, pentru o gamă larga de programe de logare. După ce aplicația citește legăturile FT8 se verifică în ce măsură sunt îndeplinite condițiile pentru diferite diplome. În cazul în care ați îndeplinit condițiile pentru vreo diplomă va trebui să vă duceți pe diploma respectivă și să dați click pe butonul de aplicare pentru diplomă. În scurt timp veți primi un mesaj pe e-mail în care vă anunță că au luat act că ați aplicat pentru diplomă și după verificare veți primi un e-mail cu un link de unde puteți descărca diploma/diplomele în format pdf sau jpg.
Procedura realizării QSO-ului este automată, gestionată de aplicația WSJT-X sau JTDX, schimbându-se doar controale și un 73… Pentru controale nu se folosește sistemul clasic RST, acestea fiind acordate de aplicație în funcție de tăria semnalului în comparație cu celelalte.
Pe undeva depinde de șansă, propagare și mai puțin de “ureche” sau putere, dar și aici trebuie puțină îndemânare ! Chiar dacă este o procedură controlată de calculator, implicația umană fiind destul de redusă, este un mod de lucru recunoscut și o modalitate de a-ți petrece timpul liber într-un mod util și plăcut !