Prescaler pentru osciloscop
Plecând de la o schemă pe care am gasit-o in revista “Electronique et loisirs” care descrie un “prescaler” pentru un osciloscop, cu mici modificări, am realizat acum mulți ani această unealtă destul de folositoare și din câte știu a fost preluat și realizat de mai mulți radioamatori.
Maximul de semnal care se poate fi aplicat la intrare este de 200 MHz, aceasta fiind frecvența maximă de lucru a oscilatorului din NE 602.
Schema este simplă și este realizată în jurul mixerului-oscilator dublu balansat NE 602 alimentat cu o tensiune de 6V.
Pe pinul 1 intră semnalul de măsurat, iar pe 6-7 intră semnalul de la oscilatorul format din bobina de 0,35 uH și cele 2 diode varicap. Eu am folosit BB 139 cu rezultate foarte bune și de asta le-am trecut și în schemă ! Acordul oscilatorului se realizează cu potențiometrul de 10 KΩ care este indicat să fie multitură.
De fapt, totul este o superheterodină… Frecvența de intrare se adună (sau se scade) cu frecvența oscilatorului rezultând o frecvență de 10,7 MHz, care după ce trece prin filtrul ceramic de 10,7 MHz este vizualizată pe osciloscop.
Trebuie să precizez că nu este un prescaler în adevăratul sens al cuvântului, care să dividă frecvența de un anumit număr de ori, cu păstrarea formei semnalului de intrare. De aceea trebuie spus că forma de semnal de pe osciloscop nu va fi identică cu cea de la intrare. Întotdeauna va fi o sinusoidă indiferent de forma semnalului de la intrare ! Dacă la intrare știm că semnalul este o sinusoidă atunci nu este o mare problemă.
Chiar și așa, este un instrument de măsură destul de util atunci când ai un semnal sinusoidal de frecvență mare, de exemplu 145 MHz și nu ai decât un osciloscop analog până la 10-20 MHz…
Astăzi, din punctul meu de vedere un astfel de montaj este depășit deoarece se găsesc la prețuri decente osciloscoape cu banda mai mare de trecere, fără să mai vorbim de cele digitale care datorită ratei de eșantionare mare pot vedea semnale de frecvență mult mai mare decât sunt ele proiectate, dar cu o pierdere în ceea ce privește amplitudinea semnalului. Dar atunci cand ai un osciloscop digital până la 40-50 MHz și poți vedea forma semnalului până la circa 160-180 MHz, bineînțeles cu o amplitudine mai mică, atunci un astfel de montaj nu are sens să-l iei în seamă decât în scop didactic. Tocmai de aceea m-am gândit că este bine să râmână !