Cameră termică cu AMG8833

Nu de mult timp, fără să vreau am văzut un clip pe youtube despre camere termice la prețuri relativ mici, oricum cu mult mai mici decât ceea ce se găsește uzual pe piață la acest moment. Sigur că performanțele erau mai mici ! Nu poți compara performanțele unui dispozitiv electronic cu un preț de până în 100 Euro cu unul de 1.000 Euro, care totuși face același lucru, dar cu o rezoluție mult mai mare și care poate fi folosit practic în orice domeniu.
Imediat mi-a venit în gând ideea că așa ceva e bun pentru a vedea pe o placă plină cu componente ori într-o zonă de cabluri electrice care sunt zonele fierbinți și mai ales temperaturile, fără a mă interesa să am detalii prea mari, așa că am început întâi să văd care este oferta poporului chinez în acest domeniu. Au o ofertă bogată cu prețuri începând de la cca 100 usd până la 7-800 usd, diferența fiind făcută de rezoluție și mici opțiuni, unele inutile, cel puțin pentru mine.

Am văzut că cele ieftine, cu o rezoluție de 64 (8×8) pixeli, sunt construite în jurul unui dispozitiv AMG8833, realizat de Panasonic, care este o arie de senzori de IR, alimentată la 3,3V și de câștig ridicat. Datasheet-ul îl puteți vedea AICI !
Am observat că se poate achiziționa fie doar senzorul, fie ansamblat cu un LCD și care trebuie doar alimentat. Dacă se optează pentru achiziționarea doar a senzorului atunci musai mai trebuie un LCD de rezoluție mică și un Arduino UNO sau Raspberry și softul aferent.
Făcând un calcul economic am ales să cumpăr modulul ansamblat complet, de la poporul chinez ! Există același model și în Romania, puțin mai scump dar care poate fi obținut în maximum 2 zile, de exemplu de AICI !
Acesta are tot ce trebuie, care se poate alimenta direct de la 5Vcc printr-un mini USB tip A. Consumul este incredibil de mic, în regim de lucru este de maximum 5 mA !


Am avut norocul să găsesc și o versiune mai recentă care permite vizualizarea de la 0 grade Celsius pană la 99,7 grade Celsius. Setarea domeniului de măsură se face automat, ceea ce este un lucru foarte bun, față de versiunile anterioare în care trebuia să setezi limita inferioară și superioară a temperaturilor.
Drept să spun am fost puțin suspicios la început, dar căutând review-ui pe youtube, am înțeles imediat că merită să iau așa ceva, mai ales că și alții au gândit la fel ca mine în ceea ce privește utilitatea în depanarea circuitelor.
Intrând pe acest LINK puteți vedea pe youtube o selecție a clipurilor legate de această cameră !
După ce a ajuns la mine, mi s-a părut puțin incomod să mă plimb cu fire după mine și m-am gândit să-i fac un soi de carcasă în genul acelor pistoale pentru citit temperatura cu IR. Aveam unul în casă, dar am zis că nu prea merită luxul să-l modific să pun camera aceasta, deși este o opțiune ! Primul gând a fost să caut să printez 3D o carcasă pentru aceasta. Pentru cine este interesat, atașez acest LINK de unde puteți descărca fișierele .stl pentru a printa 3D, bineînțeles cu informații adiționale ! Eu totuși am plecat de la ideea simplistă de a alimenta de la o baterie de 9V și cu un LM7805 să-i asigur cei 5V, mai ales că la un consum așa de mic o baterie ar ține foarte mult ! Fișierele pentru printat foloseau în principal un acumulator Li-Ion tip 18650 la care mai trebuia și un BMS și mi s-a părut că nu are sens…
De aceea am ales să „proiectez” o mică carcasă din placă de cablaj, din textolit, să decupez locul pentru LCD și senzor, iar dispozitivul l-am lipit cu silicon. Având în vedere că nu mă duc cu el la vreun concurs de Creație tehnică zic că ieșit bine, dar scopul a fost utilitatea lui și mai ales portabilitatea. Bineînțeles că se poate aplica o vopsea, tip spray pentru vopsit auto, dar asta este o altă discuție !
Recomand un acest proiect, fiindcă utilitatea este peste așteptări !
În ceea ce privește precizia citirii temperaturii, prin comparație cu acel pistol care este etalonat după unul industrial, temperatura indicată este mai mică cu 6 grade Celsius, care se păstrează peste tot, chiar dacă producătorul chinez indică o precizie de +/- 3 grade Celsius. Acest lucru nu mă deranjează absolut deloc, fiindcă pe mine mă interesează să văd o distribuție a temperaturilor pe o anumită suprafață, iar dacă vreau și precizie adun acele 6 grade !!!

Mult succes în cazul în care doriți să abordați acest proiect !


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.