Keyboard pentru transceiverele ICOM
Acest keyboard extern poate fi construit doar pentru transceiverele Icom care au din constructie memorii pentru CW sau SSB, eventual RTTY.
Eu am acum un Icom-7300 care are posibilitatea inregistrării unor mesaje predefinite pentru lucrul în CW (M1, M2…), în SSB (T1, T2…) și RTTY (RT1, RT2…).
Trebuie spus de la început că dispozitivul prezentat nu face decât să comande memoriile deja înregistrate în transceiver și nu deține o memorie proprie. La acesta am adăugat două intrări de microfon. Intrarea Mic este folosită pentru microfonul de mână livrat cu stația, inclusiv PTT-ul. Intrarea Din este folosită pentru microfoanele dinamice, cu specificația că pe intrarea de microfon din conector (pinul 1) este intercalat un condensator nepolarizat de cca 1uF. Acest condensator poate fi făcut și din 2 condensatori electrolitici de 2,2 uF puși în serie (pinii cu minus se unesc).
Tot pentru comoditate am prevăzut și un jack pentru căști.
Cutia se poate realiza practic din orice. Prima variantă am realizat-o din circuit imprimat. Varianta actuală am realizat-o dintr-o cutie care era folosită la convertizoarele de la blitzurile rusesti vechi (Fil 11) care are chiar dimensiunile pentru a fi amplasată chiar sub partea din față a transceiverului. Am decupat-o pentru o adâncime de cca 40 mm, am gaurit-o și apoi am aplicat vopsea neagră de mașină dintr-un spray.
Cele 4 întrerupătoarele (normal deschis cu revenire) pot fi achiziționate din orice magazin cu piese electronice.
Celelalte piese le-am achiziționat online de la AD Electocom SRL. Nu le fac reclamă, dar aici am găsit conectorii de panou pentru microfon la prețuri decente, de o calitate bună.
De aici am luat mufele de panou MIC338 , jack-ul pentru căști și 2 condensatori de 2,2 uF. Am mai luat și mufe mamă pentru microfon 8 pini pentru cablu MIC328. Am dat link-urile către produse pentru o găsire mai ușoară. Bineînțeles că mufele MIC 338 și MIC238 se pot găsi și în alte magazine. O căutare Google după acest cod vă va ajuta să le găsiți imediat.
Pentru IC-7300 ideea de a realiza acest montaj este dată chiar de producător și o puteți găsi în manualul extins la pagina 18-3. Acest manual poate fi descărcat la liber de pe internet.
În schema de mai sus este prezentată partea de accesare a memoriile din transceiver.
Pentru transceiverele IC-7300 nu uitați să faceți și modificările în MENU pentru accesarea unui keyboard extern. Acestea sunt indicate tot la aceeași pagină.
Forma finală arată ca în imaginea care apare mai sus, care este doar cu titlu informativ, fiindcă așa cum am arătat la început ea se poate realiza în diferite forme. Este de preferat ca partea frontală să fie verticală pentru a nu accesa din greșeală memoriile.