Imagini vechi și noi

Am avut destul de multe, dar din cauza unei neglijențe unele s-au pierdut iremediabil…

În 1986, ca radioamator receptor… Făceam recepții pe 80m la un receptor sincrodina !

Dupa trei transceicvere “home made” a venit primul transceiver industrial ! Vestitul MF-090, cumpărat de la regretatul nea Lulu (YO3LX -SK). Asta se întampla prin 1999 !

Aici mă “mândream”, prin 1999-2000, cu cateva QSL-uri  !

Prin anul 2000, după vânzarea lui MF-090, am cumpărat de la Costică -YO3CCB un TS-430 S, un salt uriaș de la MF-090 !

Apoi a urmat un TS-450 SAT, cu care am început să lucrez mai serios (și constant) în concursuri, mai ales de CW… 

Prin 2005 cu un IC-746 SAT…În spate se vede un etaj final de putere pe lămpi, de 400W. L-am făcut când mi-au picat in mână niște lămpi, deși nu sunt adeptul unui QRO atunci când spațiul restrâns de bloc nu iți permite mai mult de o antenă verticală. După scurt timp l-am dat unui Club din nordul țării… Nici nu mai știu cui !!! De asta nu mai apare în urmatoarele imagini.

În 2007 îmi cumpărasem un IC-707 și începusem să fac schimbări prin “shack” !

După scurt timp, pe la sfârșitul anului 2007, mi-am făcut cadou un TS-870 SAT, o bijuterie (destul de scumpă la acel moment) !!!

În 2010 a urmat un IC-737 …

În 2012, foloseam un TS-930 S(AT), cu aceeași pasiune !!!

ts930

După o pauză de cca 1 an, am intrat din nou in jocul asta, al zecelea transceiver, cu o configurație bazată pe Yaesu FT-857. Am avut până acum numai Icom și Kenwood. Am avut pentru 2 zile acum vreo 10 ani un FT-890, dar pe care l-am înapoiat proprietarului fiindcă nu avea filtrul CW și așa că nu mi-am putut face o idee despre el…

De asta am vrut să “încerc” și brandul asta !!! Bineințeles că prima achiziție (dupa transceiver + MFJ-929) a fost un filtru CW cu banda de trecere de 500 Hz și apoi m-am ocupat de adaptările pentru CAT și lucrul cu programul de concurs N1MM.

Pot spune că nu mai lipsea nimic important !

Statie YO9FYP

Ca să nu zic ca nu am nimic analogic, mi-am făcut acel FT-metru, care functionează de nota 10 și aici mă refer la precizie. Nu este mare inginerie, singurul reglaj este să-l fixezi la cap de scală cu un semnal de test pe care il livreaza transceiverul… Stau și ma gandesc… cum s-au gandit aștia la toate ! Scala am adaptat-o pentru cadranul instrumentului (9 x 7 cm – să vadă toata lumea !). Se gasește pe internet și tot ce ai de facut este să o adaptezi la dimensiunile cadranului pe care dorești să-l folosești. Ca suport am folosit un cub dintr-un plexiglas mai gros (era cutie pentru un ceas de mână) cu latura de 10 cm. Cine are FT-857/897 și vrea să-și facă așa ceva găsește pe Internet absolut totul. Nu merită să achiziționați unul original, care nu iși justifică prețul oarecum mare pentru un instrument frumos ambalat. Sigur ca cine doreste poate cumpara, ca are de unde !  Am vazut că LDG Electronics face asa ceva, dar prețul este pe masură – cca 70 Euro (la momentul scrierii acestui articol, plus cheltuielile de expediție). Pe mine m-a costat 39 de lei, un aparat de masură (AVO-metru simplu) de la care am luat instrumentul și maximum 1,5 ore de muncă, dar merită, în primul rând pentru satisfacția unui lucru făcut de tine care functionează exact ca unul industrial ! Diferența față de cel industrial este carcasa și iluminarea cadranului, cadran care este insă mult mai mic in comparație cu ceea ce am făcut eu !

FT-metru

Și cum zicea un prieten… Pe asta cât il mai ții și ce iți iei dupa ăsta ? 

L-am ținut cam un an !!!

Și după o mică pauză, am luat un Kenwood TS-570DG. Este un transceiver “cu de toate”, cu tot ce are nevoie un radioamator.

Dupa aceea am revenit la Kenwood TS-930S cu o recepție de excepție, pe care l-am ținut un timp ca “rezervă” sau să imi mai controlez modulația în el.

Deoarece primul TS-570DG se defectase (de fapt l-am cumpărat cu niște defecte ascunse de la un radioamator, pe care nu are sens să-l pomenesc) am achiziționat din nou un  Kenwood TS-570DG , de data aceasta în condiții excelente de funcționare, pe care l-am echipat cu un filtru CW cu banda de trecere de 500Hz și un modul de înregistrare voce DRU-3A. Puteam să spun că aveam cam ce doream…

Cu toate acestea, fiindcă apăruse “febra” SDR-urilor, am dat și TS-570DG și am cumpărat in iulie 2020 un IC-7300 de care sunt foarte mulțumit… Fiind nou, sper ca acesta să stea mai mult timp la mine !

5 Responses to “Imagini vechi și noi”

  1. Dan

    Frumos, felicitari si succes in continuare !

    YO9CWY Dan

  2. admin

    Multumesc pentru gandurile bune !
    73 !
    Alex

  3. Adi

    Cum pare TS-930 in CW comparativ cu rig-urile precedente? (746/737/870..)

    Numai bine!

    Adi
    YO2LIW
    YQ0ANT

  4. admin

    Eu ma inteleg foarte bine cu el… Lucreaza foarte bine in CW si se preteaza foarte bine in concursuri, dar si in traficul normal. Desi este un transceiver de generatie mai veche, cred ca poate face cu succes fata pretentiilor actuale. Acel filtru CW pe audio, dar si doua filtre CW sunt un plus de calitate in telegrafie. Eu i-am atasat si modulul “PIEXX TS-930” care se poate vedea aici http://www.piexx.com/ts930/ts930manual.pdf prin inlocuirea unitatii logice initiale. Astfel se poate comunica cu calculatorul exact ca transceiverele de generatie noua.

  5. Adi

    Multam frumos de info! Sper sa am ocazia sa butonez unul.
    73! Adi


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.