Citizen Band – CB


Deși foarte mulți radioamatori și-au început activitatea în Citizen Band (CB) eu nu am fost printre aceștia… Nu că nu aș fi vrut, dar am vrut să mă axez mai mult pe activitatea de radioamator.

Citizen Band este o bandă de frecvență liberă, alocată in banda de 27 MHz (11 m), iar folosirea acesteia nu necesită o licență de emisie. De aceea oricine poate intra pe unul din cele 40 de canale alocate, având posibilitatea să utilizeze orice mod de lucru. De obicei pentru comunicațiile vocale se emite in FM și mai rar acum în AM.

This image has an empty alt attribute; its file name is cb-1.jpeg

Spre deosebire de transceiverele clasice de US, folosite de radioamatori și nu numai, unde o legatură poate avea loc în orice frecventa (într-o plajă largă de frecvențe), in CB o legatură poate avea loc doar în unul din cele 40 de canale, care au frecvențe fixe. De obicei unul vorbeste și ceilalți ascultă ! Dacă este propagare bună se pot face chiar DX-uri cu o putere mică și o antenă (acordată) pusă pe o masină.

Subiectele de discutii pot fi multiple și neexistând un Regulament de comunicații (ca in cazul radioamatorilor) acestea sunt de multe ori “foarte libere” în exprimare. De obicei stațiile de CB sunt folosite în trafic, fie de soferii amatori, fie de cei profesionisti de pe tiruri, în special pentru anunțuri de controale auto, radare etc. Cu toate acestea discuțiile pot fi și de ordin tehnic, mai ales ca multi radioamatori folosesc în continuare, în paralel și acest serviciu.

Acest serviciu radio a fost permis pentru prima data în SUA în anul 1945 pentru a da posibilitatea cetățenilor să folosească o banda radio pentru comunicări personale.

Prin anii ’60 acest serviciu s-a extins și în zona firmelor în care angajații erau dispersați pe suprafețe mari de lucru.

La noi acest serviciu a fost folosit intens, după 1990, mai ales cand au început să patrundă și stații profesionale, aduse de afară. În acest moment oferta în acest domeniu este extrem de bogata, de la stații mobile, la stații portabile. Cu o suma relativ mică, echivalentul a 70-100 Euro se poate achizitiona din magazin o statie CB cu performanțe bune, uneori primind ca bonus și o antena de masină. Ca in orice domeniu și aici unele stații de CB cu multe opțiuni și de o calitate de invidiat pot ajunge la sume de ordinul a 500 Euro.

Și aici antena reprezintă elementul hotărâtor în perfomanța unei legături. După cum se știe, o antenă bună, acordată și degajată, poate face minuni, putându-se realiza și aici DX-uri (legături la mare distanță sau chiar internaționale), exact ca în serviciul de radioamator.

Puterea maximă admisă pentru stațiile de pe masină este de 4W, în caz contrar aceste stații devin ilegale.

Acest articol este doar pentru informare și nu are pretenția să epuizeze acest subiect…

Mai jos am postat niște clipuri interesante aflate pe youtube cu privire la acest subiect !
Comments are closed.