Keyboard pentru transceiverele ICOM

November 3, 2020 Posted by
Comments closed

Acest keyboard extern poate fi construit doar pentru transceiverele Icom care au din constructie memorii pentru CW sau SSB, eventual RTTY.

Eu am acum un Icom-7300 care are posibilitatea inregistrării unor mesaje predefinite pentru lucrul în CW (M1, M2…), în SSB (T1, T2…) și RTTY (RT1, RT2…).
Trebuie spus de la început că dispozitivul prezentat nu face decât să comande memoriile deja înregistrate în transceiver și nu deține o memorie proprie. La acesta am adăugat două intrări de microfon. Intrarea Mic este folosită pentru microfonul de mână livrat cu stația, inclusiv PTT-ul. Intrarea Din este folosită pentru microfoanele dinamice, cu specificația că pe intrarea de microfon din conector (pinul 1) este intercalat un condensator nepolarizat de cca 1uF. Acest condensator poate fi făcut și din 2 condensatori electrolitici de 2,2 uF puși în serie (pinii cu minus se unesc).
Tot pentru comoditate am prevăzut și un jack pentru căști.
Cutia se poate realiza practic din orice. Prima variantă am realizat-o din circuit imprimat. Varianta actuală am realizat-o dintr-o cutie care era folosită la convertizoarele de la blitzurile rusesti vechi (Fil 11) care are chiar dimensiunile pentru a fi amplasată chiar sub partea din față a transceiverului. Am decupat-o pentru o adâncime de cca 40 mm, am gaurit-o și apoi am aplicat vopsea neagră de mașină dintr-un spray.
Cele 4 întrerupătoarele (normal deschis cu revenire) pot fi achiziționate din orice magazin cu piese electronice.
Celelalte piese le-am achiziționat online de la AD Electocom SRL. Nu le fac reclamă, dar aici am găsit conectorii de panou pentru microfon la prețuri decente, de o calitate bună.
De aici am luat mufele de panou MIC338 , jack-ul pentru căști și 2 condensatori de 2,2 uF. Am mai luat și mufe mamă pentru microfon 8 pini pentru cablu MIC328. Am dat link-urile către produse pentru o găsire mai ușoară. Bineînțeles că mufele MIC 338 și MIC238 se pot găsi și în alte magazine. O căutare Google după acest cod vă va ajuta să le găsiți imediat.
Pentru IC-7300 ideea de a realiza acest montaj este dată chiar de producător și o puteți găsi în manualul extins la pagina 18-3. Acest manual poate fi descărcat la liber de pe internet.

În schema de mai sus este prezentată partea de accesare a memoriile din transceiver.
Pentru transceiverele IC-7300 nu uitați să faceți și modificările în MENU pentru accesarea unui keyboard extern. Acestea sunt indicate tot la aceeași pagină.


Forma finală arată ca în imaginea care apare in link-ul de mai sus, care este doar cu titlu informativ, fiindcă așa cum am arătat la început ea se poate realiza în diferite forme. Este de preferat ca partea frontală să fie verticală pentru a nu accesa din greșeală memoriile.

Prescaler pentru osciloscop

March 4, 2012 Posted by
Comments closed

Plecand de la o schema pe care am gasit-o in revista “Electronique et loisirs” nr. 83/2006 care descrie un “prescaler” pentru un osciloscop, cu mici modificari, am realizat aceasta unealta foarte folositoare. Avand in vedere ca posed un osciloscop cu banda de trecere de 20MHz pe care pot vizualiza semnale de maximum 30MHz, m-am hotarat sa realizez acest montaj simplu, cu ajutorul caruia am putut vizualiza semnal de 160MHz (ultima fotografie).

Maximul de semnal ce se poate vizualiza este de 200 MHz, aceasta fiind frecventa maxima a oscilatorului din NE 602.

Schema este simpla si este realizata in jurul mixerului-oscilator dublu balansat NE 602 alimentat cu o tensiune de 6V.

Pe pinul 1 intra semnalul de masurat, iar pe 6 intra semnalul de la oscilatorul format din bobina de 0,35 uH si cele 2 diode varicap (eu am folosit BB 139 cu rezultate foarte bune). Acordul oscilatorului se realizeaza cu potentiometrul de 10 KΩ care trebuie sa fie multitura.

De fapt, totul este o superheterodina… Frecventa de intrare se aduna (sau se scade) cu frecventa oscilatorului rezultand o frecventa de 10,7 MHz, care dupa ce trece prin filtrul ceramic de 10,7 MHz este vizualizata pe osciloscop.

Cazuta la datorie !

February 7, 2012 Posted by
Comments closed

07.02.2012

O antena verticala AVT-4  (40-10m), cazuta la datorie dupa vijelia din noaptea trecuta. M-a servit foarte bine aproape 6 ani… Desi a fost ancorata si de la jumatate, probabil frigul de -15 grd C si-a spus cuvantul, fiindca de-a lungul timpului a rezistatl la multe furtuni desi nu era ancorata. Partea rea este ca m-a linistit pana la primavara, cand probabil voi face o antena verticala tip “undita” sau voi cumpara altceva. Poza este facuta cu un telefon si de asta este rezolutia scazuta.

BUG cu PIC 16F84

February 5, 2012 Posted by
Comments closed

BUG CU MEMORIE CU PIC 16F84A

 

Este un bug construit cu PIC 16F84 cu memorie si cu un menu destul de bogat. Este foarte util pentru cei ce nu poseda un transceiver cu bug incorporat, dar si pentru antrenament.

 

Documentatia completa este aici.

 

Noua varianta cuprinde o noua incasetare. Pe langa bug a fost adaugat si un recorder de voce cu memorie realizat cu APR9600.

Schema folosita este o varianta a aplicatiei care se gaseste in datasheet.

Montajul final functioneaza surprinzator de bine si face fata cu succes in concursuri, mai ales pe modulul de voce. Am creat posibilitatea intreruperii redarii din memorie in orice moment prin apasarea PTT-ului.

De asemenea, pentru operativitate, am alocat contactele folosite la schimbarea frecventei de pe microfon (UP si DOWN) memoriilor care redau apelul de concurs si indicativul.

SP- si SP+ (la care s-ar atasa difuzorul) se cupleaza la transceiver printr-un transformator de separatie, ca cel folosit in digitale. Cealalta infasurare se leaga la intrarea microfonului din transceiver printr-un potentiometru semireglabil (am folosit 10Ko), pentru a se regla un nivel de semnal aproximativ egal cu cel furnizat de microfon, pentru a nu aparea acea diferenta de semnal intre vocea redata prin acest “papagal” si vocea naturala de la microfon.

Probabil pot aparea si alte variante de automatizare in functie de transceiverul folosit.

 

ESR-metru

February 5, 2012 Posted by
Comments closed

Este un aparat deosebit de util mai ales depanatorilor, deorece se poate determina starea unui condensator (nu capacitatea acestuia), fara a fi scos dintr-un montaj.

Toata documentatia se afla aici.

Dupa realizarea montajului, acesta a fost introdus intr-un aparat de masura analogic, fara pretentii, impreuna cu o baterie de 9V si un intrerupator pentru alimentare. LED-ul va lumina in momentul cand un condensator este in “scurt”. Din potentiometrul de ZERO se ajusteaza deviatia instrumentului pentru “cap de scala” atunci cand se unesc cablurile de masura. Un condensator, indiferent de capacitate, este utilizabil cu cat acul instrumentului deviaza spre cap de scala. O deviatie mai mica de 1/2 indica un condensator inutilizabil.

 

 

Realizarea circuitelor imprimate

February 5, 2012 Posted by
Comments closed

Dupa cum se stie, o problema pentru majoritatea constructorilor, o constituie realizarea cablajelor… Nici eu nu am scapat de aceasta problema. Ca toata lumea, am incercat fel de fel de variante de realizarea acestora. Incepand cu desenarea traseelor cu oja de unghii si bitum dizolvat in benzina si terminand cu proiectarea cablajului cu un program specializat si folosirea cablajului cu fotorezist.

Intrucat aceasta ultima metoda am considerat-o a fi cea mai eleganta, o voi prezenta in continuare.

In primul rand trebuie procurat din magazinele de specialitate cablaj acoperit cu fotorezist pozitiv si clorura ferica, si de la magazinele chimicale foarte putina soda caustica.

Multi autori, pe langa schema de principiu, posteaza si circuitul imprimat la scara de 1:1. Asta este o treaba foarte buna si laudabila. Daca nu, atunci ne proiectam singuri circuitul imprimat, folosind sau nu un program specializat.

Nu avem de facut decat de a crea “filmul” cablajului pe o folie transparenta cu ajutorul unei imprimante. In comert se gasesc folii pentru imprmante cu laser si folii pentru imprimante inkjet. Atentie, nu folositi folii transparente obisnuite sau de inkjet in imprimante laser ! Folia se va topi in imprimanta si aveti toate sansele sa nu mai puteti folosi acea imprimanta !

Dupa realizarea “filmului”, acesta trebuie aplicat pe cablajul cu fotorezist si trebuie expus.

Expunerea se face in diferite moduri : la soare, la o lumina incadescenta, la neon, cu o lampa UV. etc. De aceea timpul de expunere conteaza foarte mult. Dupa ce va hotarati cu privire la sursa de lumina folosita, este bine sa realizati un dispozitiv care sa mentina aceeasi distanta fata de cablaj si asta pentru a folosi mereu acelasi timp de expunere.

Timpul de expunere il determinati experimental, care este de ordinul minutelor, in functie de cantitatea de lumina si distanta.

De aceea, am realizat artizanal un “dispozitiv” foarte ieftin, dar eficient, cu doau lampi economice cu lumina rece si un lighean de plastic. Daca veti folosi lampi UV este obligatoriu sa construiti un dispozitiv de acest gen, in primul rand pentru protectia dumneavoastra.

In timpul expunerii, ligheanul se intoarce invers si va lumina cablajul. Timpul pe care l-am determinat pentru o expunere corecta a fost de 7 min. Daca este expus mai mult, atunci traseele se vor subtia sau vor disparea. Daca se expune mai putin, atunci traseele nu vor aparea.

Inainte de a se expune cablajul, nu uitati sa indepartati folia de protectie a fotorezistului. O puteti face si la lumina difuza, dar repede !

Se aplica “filmul” pe cablaj si peste el se pune o bucata de sticla de geam, pentru ca folia sa stea perfect intinsa pe cablaj. In poza de mai jos nu am pus sticla, tocmai pentru a intelege procedeul.

Dupa expunere, cablajul trebuie developat intr-o solutie de soda caustica. La 1l de apa se adauga cca 20 g de soda caustica. Atentie solutia obtinuta arde pielea ! Developarea se face la lumina si dureaza circa 2 min, pana ramane desenul circuitelor.

Dupa developare, se spala cablajul foarte bine, la robinet, circa 5 min si apoi se introduce in solutie de clorura ferica, care  pateaza. Petele de pe piele dispar greu, iar de pe tesatura deloc !

Dupa corodare, cablajul trebuie spalat circa 10 min. la robinet. Dupa cum se poate vedea, a iesit un circuit imprimat fara cusur !

Sper ca m-am putut face inteles si de acum realizarea circuitelor imprimate prin aceasta metoda va fi pentru dumneavoastra o joaca

O alta metoda, este folosirea foliilor PnP.

Daca nu avem de facut “productie de serie” atunci aceasta metoda de realizarea circuitelor imprimate poate fi luata serios in calcul datorita usurintei si calitatii surprinzator de buna a produsului final. Eu am reusit prin aceasta metoda sa realizez trasee de 0,5 mm fara probleme.

Metoda de lucru este foarte simpla, poate mai simpla ca cea anterioara !

In primul rand trebuie procurata aceasta folie de transfer PnP (Press and Peel). Ea se livreaza in format A4 si are o parte lucioasa si una mata. Poate fi achizitionata la pret decent, avand in vedere ca dintr-o foaie A4, la nivel de amator, se pot face multe cablaje.

Eu am cumparat de la Adelaida.ro, dar bineinteles ca nu este singurul magazin online care vinde asa ceva.

Desi pe Internet sunt multe explicatii, eu procedez astfel:

1. Proiectez cablajul cu un program de proiectare… Sunt multe astfel de programe si de aceea nu dau exemple fiindca fiecare isi alege ce crede el de cuviinta.  Realizez un .PDF cu circuitul imprimat si il imprim pe o imprimanta laser. Pe locul unde a aparut desenul cablajului, aplic o bucata de folie PnP, pe care o lipesc la colturi putina banda adeziva (scotch).

Atentie !

Folia se pune cu fata mata in sus si aveti grija sa o taiati putin mai mare pentru ca banda adeziva sa nu fie aplicata pe zona activa.

Inainte de a fi folosita folia PnP nu trebuie indoita sau zgariata pe partea mata. De asemenea, evitati sa atingeti cu degetele partea mata !

Foaia pregatita astfel se introduce inca o data in imprimanta, cu aceeasi orientare si pe aceeasi fata ! Daca aveti posibilitatea, setati imprimanta sa imprime la calitate maxima, eventual un contrast maxim.

Dupa imprimare va aparea pe partea mata desenul cablajului cu negru. Din acest moment aveti grija sa cum dezlipiti si manipulati bucata de folie, mai ales sa nu atingeti partea mata.

2. Se pregateste cablajul… Dupa ce cablajul a fost taiat la dimensiuni, partea cu cupru trebuie degresata. Eu folosesc putin ” Cilit Bang” si apoi clatesc cablajul si il sterg cu o carpa curata.

3. Folia imprimata se aseaza cu partea mata peste cablaj, deci cu desenul direct pe partea cu cupru. De obicei, eu tai cablajul putin mai mare pentru a nu avea probleme cu marginile circuitului.

4. Cu un fier de calcat, la care fixez termostatul la 1/2 din cursa, “calc” circuitul imprimat. Desi se poate aplica fierul direct pe folie, eu pun deasupra o carpa subtire.  Timpul de incalzire este de 4 min, timp in care misc fierul de calcat in toate directiile, constant si pe toata suprafata desenata.

5. Un pas important este racirea ! Dupa ce cablajul a fost “calcat” acesta s-a incins destul de tare, iar folia s-a lipit peste cablaj.

Atentie !

O metoda excelenta de a dezlipi folia fara a afecta desenul, fara sa apara astfel intreruperi in calbaj, este de a introduce cablajul (cu folia pe el) la congelator ! Dupa cca 5 min, veti observa ca folia se dezlipeste imediat, aproape singura, fara a se afecta intr-un fel desenul depus pe cupru !

Daca vi se intampla ca un traseu sa se intrerupa (mai ales la inceput, cand nu aveti experienta acestei metode), il puteti corecta cu un marker de cablaj.

6. Se introduce placa in solutie de clorura ferica. Cu cat solutia de clorura ferica are o temperatura mai mare, de ex. 40-50 C cu atat timpul de corodare este mai scurt. Dupa corodare, stratul negru depus pe circuit se curata cu un diluant, de exemplu diluant (acetona) pentru unghii. Cu alte solutii indepartarea acelui strat este mai dificila, daca nu imposibila.

Acesta metoda este foarte rapida iar rezultatele sunt excelente !

Mult succes !

Frecventmetru cu PIC 16F84 si prescaler MC12080

February 5, 2012 Posted by
Comments closed

Unui frecventmetru realizat cu PIC 16F84 am atasat un prescaler construit cu MC12080 care divide, in configuratia de mai jos, frecventa de intrare cu 10.

Montajul functioneaza din prima fara probleme. Din nivelul logic (0 sau 1) aplicat pe pinii 3, 6 si 7 (SW1, SW2 si SW3) frecventa de intrare poate fi divizata cu 10, 20, 40 sau 80.  Interesandu-ma doar divizarea cu 10, celor 3 pini li se aplica cate un nivel logic “High”.

In final, totul s-a montat intr-o cutie din tabla, dar pentru a creste sensibilitatea pe intrarea prescalerului ar trebui atasat un preamplicator RF de banda larga.

Singurul “inconvenient” este ca frecventa aplicata pe intrarea prescalerului va fi indicata divizata, adica, de exemplu,  145,225 MHz este indicata ca 14,5225.  Sigur ca s-ar putea rescrie softul PIC-ului luand in calcul aceasta divizare cu 10, pentru o afisare corecta, dar inconvenientul este asa de mic incat nu ma intereseaza ca pe intrarea prescalerului am o frecventa afisata de 10 ori mai mica !

Bineinteles ca pe intrarea frecventmetrului  (x1) frecventa afisata este cea corecta, putandu-se citi frecvente pana la 50 MHz.

Prima pagina

February 5, 2012 Posted by
Comments closed

Ma numesc Chiru Ioan Alexandru, am 53 de ani, sunt nascut in Focsani, judetul Vrancea. Din anul 1986 locuiesc in Giurgiu. In prezent sunt avocat in Baroul Giurgiu.

Legatura cu radioamatorismul am luat-o in anul 1982, atunci cand eram in Galati, unde am avut norocul sa intalnesc radioamatori care au fost dispusi sa-mi impartaseasca din cunostintele lor.

Din anul 1986 locuiesc in Giurgiu, unde am intalnit un colectiv de radioamatori bine inchegat, gata oricand sa ajute pe noii veniti, asa cum eram eu. Acest colectiv, cu exceptia celui ce a fost YO9BQW (Silent Key), s-a pastrat pana in prezent, numarul membrilor marindu-se de-a lungul timpului. Ii puteti auzi in US sau pe 2m, pe frecventa locala de 145,225 MHz si nu numai.

Dupa o lunga perioada de timp, de circa 10 ani de zile, in care am fost radioamator receptor, in anul 1992 mi-am obtinut indicativul YO9FYP, iar in prezent detin clasa a II-a.

De atunci am folosit multe transceivere … Am avut home-made, MF-090, TS-430S, TS-450SAT, IC-746SAT, IC-707, TS-870SAT, TS-440SAT, IC-737,  Kenwood TS-930S(AT), iar acum folosesc un Yaesu FT-857D si o antena verticala pentru banda de 14 MHz, pe care o folosesc (din cauza spatiului restrans de la bloc) in toate benzile cu ajutorul unei Antenna tunner MFJ-929 care isi face foarte bine treaba.

Pasiunea de a construi a ramas alaturi de cea a traficului si de aceea mai realizez, atunci cand am timp, diferite montaje.

Cel mai mult, lucrez in CW, mai ales in concursuri.

Sunt membru al YO DX CLUB # 360 si EACW CLUB # 116.

Pentru expedierea QSL-urilor folosesc Biroul de expediere al FRR, precum si eQSL si LoTW .

Fotografia este un alt hobby, mai vechi decat radioamatorismul. Aici puteti vedea cateva din realizarile mele !